CategorieënRecepten

Wortel American

De studenten Gespecialiseerd Kok / Dutch Cuisine aan Firda Sneek hebben hun creatieve talenten laten zien door een heerlijk gerecht te bedenken met streekwortelen van Boer&Chef.

Het resultaat is het verrukkelijke gerecht genaamd “Wortel American”. Een unieke combinatie van smaken en texturen gemaakt met winterwortel van streekpartner Lyts Ropta. Laat je verrassen door deze culinaire creatie!

 

Stap 1: Wortelen

Ingrediënten:

  • 1 kg winterwortel
  • Zout en peper naar smaak
  • 100 ml houtskoololie

Bereidingswijze:

  1. Snijd de winterpeen in stukken zodat deze in de Japanse groentesnijder past.
  2. Snijd alle winterpenen in lange, dunne linten en blancheer ze in zout water.
  3. Koel ze vervolgens terug in ijswater.
  4. Snijd de linten op maat (12 cm lang en 1.5 cm breed) en maak ze goed droog.
  5. Span 2 lagen rekfolie strak op de werkbank en leg de linten dakpansgewijs in een rij.
  6. Doe de wortel filet American in een spuitzak en spuit een strakke pil in het midden van de wortellinten.
  7. Rol de linten met folie over de filet en druk dit strak aan zodat je de rol strak kan oprollen.
  8. Zorg ervoor dat er geen lucht meer aanwezig is in de rol.
  9. Leg de rol koud en snijd deze in porties met folie eromheen.
  10. Voor het serveren, insmeren met houtskoololie en op smaak brengen met een beetje zout.

Stap 2: Olie

Ingrediënten:

  • 3 liter zonnebloemolie
  • 200 gram houtskool

Bereidingswijze:

Let op! Dit kan brandgevaarlijk zijn, dus bereid het altijd met blusmiddelen in de buurt en bij voorkeur buiten.

  1. Laat de houtskool helemaal wit worden.
  2. Gooi de brandende houtskool in de olie en dek dit direct af met een zware deksel of andere pan die net iets groter is.
  3. Laat minstens een halfuur afgedekt staan.
  4. Laat het 24 uur trekken en zeef vervolgens de olie.

Stap 3: Dressing

Ingrediënten:

  • 200 ml wortelsap
  • 100 ml duindoornsap
  • 250 gram boter
  • Xanthaangom naar behoefte
  • Zuur naar behoefte toevoegen
  • Zout naar behoefte

Bereidingswijze:

  1. Breng het wortelsap en duindoornsap aan de kook en bind dit licht af met xanthaangom of arrowroot.
  2. Haal van het vuur en monteer al roerend met de boter.
  3. Breng op smaak met zuur, zoals een andere citrussoort, en zout.

 

Zeker weten dat jij tijdens een diner indruk maakt met deze wortel american gemaakt met lokale ingrediënten. Eet smakelijk en vergeet vooral niet je overheerlijke creaties te delen via onze socials!