Op bezoek bij It Griene Stran
Dat verschillende soorten insecten onmisbaar zijn voor het evenwichtig houden van de biologische landbouw, is hopelijk algemeen bekend. Zo niet, dan ben je met dit artikel aan het juiste adres! Feike, boer bij “It Griene Stran”, heeft een aantal leerzame feiten voor ons verzameld die ons meer gaan vertellen over belangrijke aspecten van het biologische boeren.
Zelfbehoud van een vruchtbare grond
De grond van “It Griene Stran” te Workum laat zich na de afgelopen oogst weer duidelijk van haar goede kant zien! De pompoenen zijn net van het land gehaald en hebben zichtbaar geholpen de bodem weer van voldoende vruchtbaarheid te voorzien. Vol trots vertelt boer Feike over hoe dit kostbare proces verloopt.
“Het blijft me verbazen hoe goed de grond, waar de pompoenen op hebben gestaan, elke keer weer onder het gewas vandaan komt. Dit wordt veroorzaakt doordat de pompoenen tussen de grond en het gewas zelf als het ware een eigen kas, en dus eigen cultuur, creëren. De wortels woekeren overal doorheen en bladeren bedekken de grond, waardoor er weinig zonlicht en directe regen op de bodem terecht komt. Hierdoor ontstaat er een uitgelegen kans voor schimmels en bacteriën om hun slag te slaan. Deze kolonies gaan zich nestelen rondom de wortelen van de pompoen en zorgen voor een optimale communicatie tussen gewas en bodem. Zo krijgt de pompoen de juiste hoeveelheid voedingsstoffen, die natuurlijk van groot belang zijn voor een succesvolle oogst.”
En hoe zit het nou met de wormen?
“Wormen zijn onmisbaar voor het behoud van een vruchtbare grond. Wanneer er tijdens of na de oogst plantresten verwelken, eten de wormen dit op, waarna hun uitwerpselen met behulp van de schimmels en bacteriën om worden gezet tot de meest kostbare compost die je je maar kunt bedenken! Ook maken wormen kleine gangetjes in de bodem, waardoor wortels beter kunnen groeien en daardoor succesvoller voedingsstoffen tot zich kunnen nemen.”
Niet alle dieren zijn welkom
“Helaas worden we niet van alle dieren even gelukkig. Zo hadden we dit jaar een enorme rupsenplaag die een groot deel van onze gewassen opgepeuzeld hebben. Omdat het binnen de biologische landbouw niet is toegestaan om insecten chemisch te bestrijden, is het een kwestie van opzoek gaan naar andere creatieve alternatieven. Zo hebben we voor onze kool gebruik gemaakt van brandnetelgier. Een natuurlijke vloeistof die de gewassen vies laat smaken, waardoor de beestjes vanzelf vertrekken. Tenminste, dat hoop je dan, want dit is natuurlijk nooit gegarandeerd. Wat wel een grappig feitje is, is dat de rupsen de gewassen uitzoeken die bij ons ook het meest in de smaak vallen. Het zijn echte zoetekauwen die vaak opzoek gaan naar de meest zoete exemplaren.”
Filderkraut in onze webshop!
Sinds heden is de Filderkraut, afkomstig van “It Griene Stran”, in onze Boer & Chef webshop verkrijgbaar! Een zachte, zoete kool die goed te gebruiken valt voor het maken van zuurkool. Op deze kolen is dit seizoen duidelijk te zien wat het inhoudt om biologisch te boeren. Af en toe zul je een klein rupsen hapje tegenkomen. Is dit erg? Nee, zeker niet! Dit hoort nou eenmaal bij de schoonheid van de biologische landbouw waar we met zijn allen alleen maar trots op mogen zijn! Nog steeds even lekker, nog steeds even voedzaam en vooral nog steeds even prachtig. Bedankt Feike voor het delen van deze leerzame informatie en we zien elkaar weer bij de volgende oogst!