CategorieënNieuws en updates

Nij Smellinghe kookt vers en lokaal

Op bezoek bij Nij Smellinghe

Één van onze trouwe klanten, wie er overigens al vanaf de start van onze coöperatie bij betrokken is, is Nij Smellinghe. Dit ziekenhuis in Drachten kiest ervoor om zowel voor hun personeel, patiënten als hun bezoekers, vers, lokaal en waar mogelijk biologisch te koken. Een keuze die binnen zorginstellingen naar ons idee niet alleen vanzelfsprekend zou moeten zijn, maar ook belangrijk en duurzaam, omdat zij via deze weg een grote bijdrage leveren aan de voedseltransitie binnen de Noordelijke korte keten.

Verse en lokale maaltijden, hoe maken jullie dit mogelijk­?

Harry Gerritsma en Rinze Menger zijn verantwoordelijk voor de keuken binnen Nij Smellinghe en zorgen er dagelijks voor dat alles in de juiste banen wordt geleid. Hun keuken heeft de afgelopen jaren een behoorlijke transitie doorgemaakt, wat helaas niet voor elk ziekenhuis is weggelegd. “Wij hebben het geluk gehad dat deze locatie het toe laat om een keuken als deze in te richten. Daarnaast was er een budget dat we daar voor uit mochten trekken. Dit komt ook door de vele soorten dienstverlening intern en extern aan de verschillende gebruikers. Deze mogelijkheden hebben ervoor gezorgd dat wij verse, lokale, grotendeels biologische en dus gezonde maaltijden aan kunnen bieden. Het zou fantastisch zijn als het de norm binnen elke zorginstelling zou worden om patiënten van de meest voedzame gerechten te voorzien. Zo krijgen ze zowel voor, tijdens als na hun behandeling de vitamines en voedingstoffen binnen die het lichaam hard nodig heeft en daardoor meehelpt aan de bevordering van het herstel. Toch laat zowel de ruimte, hoeveelheid aan personeel als budget dit in veel gevallen niet toe.”

Hoe ziet dit er in de praktijk uit?

“Voor onze patiënten hebben we dagelijks een variërend menu waar ze zelf hun gewenste maaltijden uit kunnen kiezen. Deze worden daarna dagvers in onze keuken bereid. Voor bezoekers en medewerkers hebben we een restaurant waar men dagelijks kan kiezen uit een dagverse maaltijd en diverse lekkernijen. Hier staat 3x per week een chef die ter plekke verse maaltijden voor bezoekers en ons personeel bereidt. Zo kunnen we ons aanbod verhogen en garanderen dat deze gerechten naast voedzaam, ook smaakvol zijn! Voor ontbijt, lunch of tussendoortjes verkopen we o.a. de zuivel van ‘Westerleane’, maken we smoothies met bijvoorbeeld de biologische cranberries van ‘Cranberry Terschelling’ en is er granola van ‘Lekker Bros’ verkrijgbaar. Ook deze producten kopen we dagelijks vers in bij Boer & Chef.”

Welke duurzame keuzes worden er binnen Nij Smellinghe gemaakt?

“Er gaan hier per dag behoorlijk wat gerechten over de toonbank, ongeveer 600. Voorheen gingen er van elke 10 patiënten 4 maaltijden bij het afval. Door dagvers en kort op het eetmoment te koken hebben we dit teruggebracht naar 2 maaltijden. In de toekomst gaan we à la carte en in het seizoen koken, waarbij de regie volledig bij de patiënt komt te liggen. Die bepaalt waar hij of zij zin in heeft, vanzelfsprekend afgestemd op dieet en allergie. De verspilling zal hierdoor minimaal worden. Daarbij hebben wij ervoor gekozen om te investeren in een composteer machine die alle etensresten omzet in een basis grondstof voor vruchtbare compost! Per week produceren we hier zo’n 30 kilo mee die we doneren aan tuinders hier in de buurt. Vanaf 2019 realiseren we ook al een reductie van 375.00 stuks plastic verpakkingen per jaar, puur door de maaltijd slim samen te stellen en aan te bieden. Dit gaat alleen nog maar meer worden de komende jaren. Daarnaast hebben we binnen onze keukens kunnen investeren in nieuwe apparatuur, waardoor we efficiënter kunnen werken, geld kunnen besparen en daardoor nog meer slimme en duurzame stappen kunnen maken.”

Waarom Boer & Chef?

“Wij vinden het als ziekenhuis enorm belangrijk dat onze patiënten het optimale uit onze zorg kunnen halen. Hierin is gezonde voeding natuurlijk een groot onderdeel. Om te garanderen dat onze maaltijden over de juiste voedingsstoffen beschikken, moet je opzoek gaan naar de meest voedzame bron en ingrediënten. Jullie aandeel is hierin van serieus belang en als wij hierin met onze keuze voor Boer & Chef ons steentje bij kunnen dragen, doen we dat maar al te graag! Hiermee hopen we de voedseltransitie binnen onze eigen regio te ondersteunen, waardoor we hier over een tijd hopelijk allemaal van kunnen profiteren!”