Home » Nieuws » Verslag Startbijeenkomst 25 mei

Verslag Startbijeenkomst 25 mei

Ruim veertig producenten en afnemers waren aanwezig op dinsdag 25 mei op de startbijeenkomst van Boer&Chef. Deze samenkomst luidde het begin van het oogstseizoen in en dat betekent dat de afnemers stap voor stap steeds meer lokale producten uit het seizoen voor hun menukaart geleverd krijgen, die de boeren speciaal voor hen produceren. Op het land van boer Joël van Yn’e Sinne Farm kwamen boeren en chefs met elkaar in gesprek onder het genot van een lokaal hapje en drankje.

Van Streekboeren&Co naar Boer&Chef

De coöperatie is ooit ontstaan vanuit het succesvolle consumentenplatform De Streekboer, en richt zich op de business-to-business voedselketen. Nu de coöperatie op eigen benen staat, is het tijd voor een passende naam die onze missie en werkwijze reflecteert. Boer&Chef staat voor de samenwerking tussen producenten en afnemers, die de coöperatie stimuleert en faciliteert. Doordat we een netwerk creëren dat direct met elkaar in verbinding staat, stimuleren we de voedseltransitie in Noord-Nederland. Met andere woorden, wij vinden het belangrijk dat boeren op regeneratieve wijze produceren, voor afnemers die zoveel mogelijk uit de streek en met de seizoenen mee koken. Onze naam reflecteert deze toekomstbestendige verbinding tussen boeren en chefs in de regio. 

De aanvullende groothandel

Op de startbijeenkomst lanceerden we ook een ander merk: DAG. Als afnemer is, naast het leveren van een bijdrage aan een gezonde toekomst, het bestelgemak natuurlijk een grote prioriteit. Om die reden hebben we De Aanvullende Groothandel (DAG) opgericht. Zo komen we tegemoet aan de wensen van de afnemers om op één plek alle producten te kunnen bestellen. Tegelijk stimuleren we hen om meer regionale producten te gebruiken en biedt dit ons ook de kans om het regionale aanbod steeds meer uit te breiden. DAG is dan ook een non-profit groothandel die echt dient om deze transitie mogelijk te maken. 

Teeltplannen

Maanden geleden hebben de boeren de gewassen al voor ons in de grond gestopt en al die tijd hebben ze er goed voor gezorgd. Nu is het bijna zover: de groenten kunnen geoogst worden. Boer Joël liet ons zijn tuin zien en de producten die in de komende week beschikbaar zullen komen voor de verkoop. Zijn groenten en natuurlijk ook de groenten, het fruit en de verse zuivelproducten van onze andere boeren kun je dan meteen in de webshop bestellen. We brengen ze rechtstreeks van de boerderij naar jouw aanrecht toe. 

Meedoen in de coöperatie?

Tijdens de bijeenkomst hebben aanwezigen de intentie uitgesproken om zich aan te sluiten bij de coöperatie. Dat deden zij door op het logo van Boer&Chef hun handtekening te zetten als aspirant lid. Op dit moment besluiten we met elkaar hoe het lidmaatschap bij de coöperatie eruit moet gaan zien. Als afnemer en als producent kun je je aansluiten als aspirant lid. De voorwaarde voor deelname is dat je met ons meegaat in transitie naar regeneratieve voedselproductie en -consumptie. 

Wil jij je ook aanmelden als lid, of eerst nog meer weten? Mail dan naar info@boerenchef.nl en laat ons weten dat jij je graag bij ons aansluit. We nemen contact met je op!