Home » Nieuws » Langs bij: Pernikkel

Langs bij: Pernikkel

pernikkel-1

Midden in het centrum van Groningen bevindt zich het authentieke Pernikkel. Hun robuuste pand nodigt meteen uit waarna bij binnenkomst direct duidelijk wordt waar dit team zich voor in zet: een sfeervolle gelegenheid waar troepvrij, huisgemaakt en lokaal gegeten wordt.

We hebben een afspraak met Marcel, eigenaar van Pernikkel die zich hiernaast ook bezighoudt met het runnen van een eigen BnB in Drenthe, genaamd Zuiver. Een sympathiek ogende vent met groot hart voor zijn vak waarin lokaal ondernemen centraal staat. Zelf staat hij niet op de vloer, hiervoor is zijn team verantwoordelijk, aangestuurd door Nina. 

Wat is jullie belang achter troepvrij, huisgemaakt en lokaal eten?

“Je moet voeden, niet vullen.” beaamt Marcel. “We geven onze gasten graag iets mee over de gezondheidsvoordelen van lokaal en troepvrij eten. Lokale kwaliteit is gewoon veel beter dan de massa. Alles wat je bij ons eet is huisgemaakt en bestaat grotendeels uit streek ingrediënten. We willen je de zekerheid bieden dat wat je eet, van een goede en eerlijke bodem komt. Of dit nou gaat om zuivel, groente, brood of vlees, we doen ons uiterste best hierin de meest verantwoorde keuzes te maken.” 

En het economische aspect?

“Die is er zeker. Als je kijkt naar tegenwoordig zakendoen, dan zie je dat grotendeels alles naar boven verdwijnt. Vind ik dat erg? Nee. Dat is nou eenmaal hoe het loopt. Maar, als dit ten koste van het kleine en dus ook ambachtelijke gaat, dan moeten we daar naar mijn idee zeker een stokje voor steken. Er is niks zo belangrijk als het financieel (onder)steunen van je eigen omgeving. Alleen zo kun je ervoor zorgen dat wat er drijft, ook drijven blijft en de kostbare waarde hiervan gekoesterd wordt. Je wilt als het ware een financiële circulatie creëren binnen je eigen regio, waardoor ambachten hun vak kunnen blijven uitvoeren en inwoners hiervan blijven profiteren. Zo houd je deze cirkel rond en gezond.”

Waarom kiezen jullie voor Boer & Chef?

“Wij wilden graag Buurvrouw Durkje melk gebruiken voor onze cappuccino. Ondanks dat er werd gezegd dat dit moeilijk en ingewikkeld was, hebben we het toch laten slagen en zijn we eindstand bij jullie terecht gekomen. Van kwam van het een het ander en dit stimuleerde onze interesse naar meer! Wat mij vooral aanspreekt is jullie inzet voor het behoud van de korte keten binnen Noord-Nederland. Het zou toch fantastisch zijn dat een Friese wortel direct in de regio verkocht wordt in plaats van eerst via Maastricht in de schappen van de Hanos te Groningen komt te liggen. Nu heb ik niks tegen de Hanos, maar het geld wat lokaal is opgezet verdwijnt waardoor de regio er weinig tot niks meer van terug ziet en dat willen we dus het liefst voorkomen!” 

Vanaf november: vrijdag, zaterdag en zondag kaasfondue!

“We voelden dat het tijd werd voor iets nieuws! Zoals je inmiddels weet, houden we hier van ‘net even iets anders’, waarbij ons aanbod ten allertijd troepvrij en lokaal blijft. Vanaf 11 november kun je hier iedere vrijdag, zaterdag en zondag avond komen genieten van een overheerlijke kaasfondue. De mooiste kazen zijn hiervoor uitgezocht, die op originele wijze door een kaaswinkel bij ons uit te buurt tot kaasfondue wordt bereid. Kom je langs? Graag van tevoren even reserveren! We zijn op dit moment de eerste in Groningen die dit aanbiedt, dus zeker de moeite waard om snel te komen proeven.”