CategorieënRecepten

Geroosterde bloemkoolroosjes

 

Van lokale bloemkool

Met de kerst voor de deur is culinaire inspiratie altijd welkom! Daarom heeft chef Tim Ringers van museum café ‘Het Pomphuis’ te Groningen deze maand een feestelijk gerecht met bloemkool van ‘Lyts Ropta’ voor ons samengesteld. Dit creatieve en smakelijke hoogstandje is het zeker waard om tijdens jouw kerstdiner uit te serveren. Vanuit Boer & Chef wensen we iedereen alvast een smakelijke, liefdevolle en feestelijke kerst en natuurlijk een gezond en voorspoedig 2023!

Een plek in de LEKKER500!

Chef-kok Tim Ringers, die al verschillende hoog aangeschreven keukens op zijn naam heeft staan, is sinds 2020 werkzaam bij museum café ‘Het Pomphuis’ waar hij, met enorm veel passie en enthousiasme, het creatieve brein is achter de met lokale insteek bereidde gerechten van dit restaurant. Met zijn voorliefde voor pure en eerlijke producten en kunde binnen dit vak, heeft hij met zijn team een plek binnen de ‘LEKKER500’ weten te bemachtigen! Tim maakt zich hard voor streek handel en vindt direct contact met zijn leveranciers van cruciaal belang. Producten als honing, vis, groente, vlees, mosterd maar ook het servies waar zijn kunsten op gepresenteerd worden, zijn afkomstig van kleinschalige, duurzame en bewuste ondernemers die, net als Ringers, een groot hart hebben voor hun ambacht en de afzet van een gezonde, lokale economie.

Aan de slag!

“Het leuke aan dit recept is dat je de gehele bloemkool in het gerecht kunt verwerken, zelfs de bladeren! De portie de we maken is bedoeld als warm voorgerecht of tussengerecht.” aldus Tim.

Ingrediënten:
1 bloemkool van “Lyts Ropta”
50 gram hazelnoten
50 gram (biologische) roomboter
20 gram kappertjes
1 citroen
6 x koffieboontjes
Af garneren met bijvoorbeeld vogelmuur blaadjes uit de tuin, groeit bijna overal!

Bereiding:

Snij de “roosjes” met een zo lang mogelijke steel af. Zorg voor ongeveer 4 roosjes per persoon
Alle bladeren in een pan met ruim water en wat zout opzetten (moet als zeewater smaken) en naar het kookpunt brengen. Daarna zeven en het vocht weer terug in de pan gieten
Hier blancheren we (kort koken en daarna afkoelen met koud water) de roosjes in voor ongeveer 2 minuten tot dat ze beetgaar zijn, nog mooi knapperig
Alle overige bloemkool doen we in een pan met een klontje boter en een klein scheutje van het kookvocht en zetten we op laag vuur totdat deze gaar is. Mocht het vocht te veel verdampen voeg dan extra water toe. Deze bloemkool pureren we zo glad mogelijk met een blender of staafmixer
Kappertjes kun je even kort spoelen, droogdeppen, fijnhakken en in de boter smelten. Hou een klein beetje boter apart
Hazelnoten roosteren, hakken en ook aan deze boter toevoegen
Bij het afmaken van het gerecht ga je je roosjes bakken op hoog vuur/inductie in de boter totdat ze mooi bruin zijn. Let op! Zorg dat de roosjes niet te gaar worden.

Zorg dat de bloemkool crème warm is en “slinger” deze mooi op bord. Zet hier de roosjes in met het steeltje omhoog. Rasp hier de citroen schil en het koffieboontje overheen met een fijne rasp.

Serveer met de hazelnoot/kappertjes boter, af garneren met de vogelmuur blaadjes.

Eet Smakelijk!