Akkerbouw

Waddengeluk

Jurjen en Annechien Bruinsma
Waddengeluk

Wij zijn Jurjen en Annechien Bruinsma. Samen runnen we ons bedrijf ‘Waddengeluk’ al meer dan 20 jaar. Het is een biologisch-dynamisch akkerbouwbedrijf met tevens groentegewassen. We werken nauw samen met onze buren die een biologisch-dynamisch melkgeitenbedrijf hebben. We ruilen onze percelen met elkaar, zodat zij genoeg voedergewassen hebben en wij voldoende mest. Een mooie kringloop.

De akkerbouw en groentegewassen telen we maar 1 keer in de 6 jaar op hetzelfde stuk grond. Hierdoor heb je weinig last van grondgebonden ziekten en plagen. Ons bedrijf ligt tegen de Waddenzee aan en door de frisse wind heb je sowieso minder last van ziekten en plagen. Vooral schimmelziektes (die houden van vocht en warmte) en luizen, kunnen wij hierdoor langer op afstand houden.

Doordat we geen gebruik maken van kunstmest, maar alleen van vaste geiten- en/of koeienmest groeien onze gewassen veel geleidelijker. We zijn vooral bezig om de bodem optimaal te krijgen. Een gezonde bodem is te vergelijken met een gezonde darmflora bij ons mensen. Ook kun je met een gezonde bodem veel CO2 binden. Voor ons geld: een gezonde bodem, geeft gezond voedsel en gezond voedsel, betekent vitale en gezonde mensen! Zo simpel is het.

We willen graag dat de burger/consument meer te weten komt over onze manier van boeren en over onze gewassen, daarom vinden we ‘Boer en chef’ een heel goed initiatief. Willen we onze aarde leefbaar houden en goed nalaten aan onze kinderen, dan zullen we met z’n allen het roer om moeten gooien. Met ‘Streekboeren & co’ hopen we ons verhaal breder te kunnen delen.