Zuivel

Schapenzuivel Boogaard

Sam en Anne Boogaard
Schapen zuivel Sam Boogaard-2

Aan de rand van Súdwest Fryslân, tussen Balk en Lemmer, ligt het kleine (streek)dorpje Tsjerkgaast. Omringd door vele uitgestrekte weilanden en zijn inwoners aantal van 380, straalt deze plek één en al rust uit. Typisch Fries, zo zouden we dat graag willen noemen. Sam Boogaard, van oorsprong een échte Zeeuw, heeft hier vorig jaar een boerderij gekocht en is hier samen met zijn vrouw Anne en twee kinderen naartoe verhuist. Zijn droom om zelfstandig schapenhouder te worden kon in Zeeland niet verwezenlijkt worden waarna Sam de stap genomen heeft dit in Fryslân te proberen.

Bij aankomst worden we ontvangen door Sam die zojuist een deel van zijn kudde vers gemaaid gras aan het voeren is. Al smakkend kijken ze in het rond, observerend welke onbekenden de goed onderhouden schuur binnen lopen. We schudden elkaar de hand waarna Sam ons het een en ander vertelt over zijn avontuur richting het Noorden.

“Het was een behoorlijke zoektocht om, de voor ons, juiste plek te vinden. We hadden eerst ons oog op een boerderij in Sibrandaburen, maar dit was uiteindelijk toch geen goede match. Maar goed ook, want eenmaal gekozen voor Tsjerkgaast viel alles op zijn plek. We voelen ons volledig thuis en welkom hier. In het begin was het wennen. We zijn, door bijvoorbeeld het bodem verschil in vergelijking met Zeeland, anders boeren gewend. Na het een en ander uitgeprobeerd te hebben en in gesprek te gaan met onze buurt boeren, hebben we een nieuwe manier gevonden die voor ons werkt. Nu is het een kwestie van langzaam opbouwen. We doen het rustig aan en willen, vooral met alle onrust van tegenwoordig, geen overhaaste en onnodige beslissingen maken. ” 

Volgens ons een vruchtbaar en concreet verhaal, al zijn we natuurlijk ook benieuwd of er in de toekomst plannen liggen om de stap naar biologisch of biodynamisch boeren te gaan maken. 

“Het belang van deze tak van boeren ligt zeker in ons vizier en we dragen nu al, waar mogelijk, ons steentje bij. Zo voeren we onze schapen zoveel mogelijk vers gras en willen we in de toekomst graag over stappen naar een brok gemaakt van onze eigen kuil. Toch is de stap om volledig biologisch of biodynamisch te boeren nu nog te riskant. Om te kunnen kiezen voor een toewijding als deze, willen we eerst onze basis volledig hebben gelegd en hier een tijd mee mee draaien. Vanuit daar gaan we stap voor stap kijken naar alle verruimende mogelijkheden.”

We zijn onder de indruk van wat Sam binnen een jaar heeft opgebouwd. Alles ziet er netjes, fris en goed onderhouden uit en het allerbelangrijkste, de schapen ogen gezond en tevreden. Nu we zelf een beeld hebben bij Sam en zijn beesten, laten we jullie graag kennis maken met zijn eigen gemaakte schapenyoghurt. Deze zal binnenkort in onze webshop verkrijgbaar zijn. Omdat Sam zijn yoghurt een echt lokaal streek product is, kunnen de hoeveelheden verschillen. Mocht je daarom een (grote) bestelling willen plaatsen, neem dan vooral contact met ons op om te kijken naar de mogelijkheden.

Bedankt Sam, succes en bedankt voor je gastvrijheid! 

  • Schapenyoghurt naturel 1L
  • Schapenyoghurt fruitsmaken 1L; blauwe bes, perzik/maracuja en sinaasappel

Producten van Schapenzuivel Boogaard

Bekijk alle producten
Terug naar alle boeren