Bioboer Pieter

Bij aankomst zijn de hennen van Bioboer Pieter al goed te horen. Halverwege dit jaar is hun stal weer geheel gevuld met eigen kippen die momenteel volop produceren. Hier zijn Pieter en zijn vrouw Tjitske na alle ellende rondom de vogelgriep natuurlijk enorm dankbaar voor! Vanuit Boer & Chef mochten we een kijkje nemen binnen hun 26 jaar oude pluimveehouderij die in 2006 omgezet is naar een biologische bedrijfsvoering.

Van vrijland kip naar biologische kip
In 1996 namen Pieter en Tjitske de pluimveehouderij over van Tjitske’s ouders. Dit was destijds een gangbare houderij waarbij gebruik werd gemaakt van vrijland. Vrijland houdt in dat de kippen de mogelijkheid hebben naar buiten te gaan en vrij rond te bewegen op open velden. Daarnaast krijgen de kippen gangbaar voer en wordt er preventief gebruik gemaakt van antibiotica. Pieter, die het welzijn van de dieren altijd al hoog heeft zitten, wilde dit na 10 jaar boeren toch anders doen. Hij besloot zich te verdiepen in de biologische branche waarna hij al snel de keuze maakte volledig over te stappen.
Dit plan slaagde en met groot succes! Na 6 jaar is hier zelfs een eigen pakstation bijgekomen. Nu konden Pieter en Tjitske zelf hun eieren verpakken en rechtstreeks aan de consument verkopen. Dit scheelde een hoop extra kosten omdat ze hierdoor de nodige tussenpartijen vaarwel konden zeggen. Naast al deze ontwikkelingen zit ook Tjitske niet graag stil. Zij heeft, met als hoofdingrediënt haar eigen eieren, een huisgemaakte advocaat op de markt gezet die in verschillende lokale winkels verkrijgbaar is.

Pieter’s passie
Onze rondleiding eindigt in een smûke (zoals we dat in Fryslân zeggen) achterkamer die als bruincafé is ingericht. Er staat een gigantische snoeker tafel, wat instrumenten en een bar waar zich zo te zien al menig gezelligheid aan heeft afgespeeld. “Pieter is ook zanger!” roept Tjitske waarna ze ons vol trots het een en ander over zijn uitgelopen hobby vertelt. “Hij heeft zelfs een eigen LP uitgebracht! Het is echt waar, ze hebben het ´Chickenforce 1´ genoemd.” Pieter duikt een klein beetje bescheiden de techniek kast in en zet een van zijn eigen gezongen nummer op. Een Friese vertaling van “Laat me – Ramses Shaffy” klinkt door de speakers en eerlijk is eerlijk, het klinkt poerbêst! Onder het genot van een glaasje Rivella en de heldere klanken van Pieter sluiten we onze rondleiding af. Het was ons een waar genoegen. Bedankt Pieter en Tjitske voor jullie gastvrijheid en kostbare verhalen.