CategorieënNieuws en updates

Biologisch-dynamisch bij Waddengeluk

Op bezoek bij Waddengeluk

Aan de kop van de zeedijk te Sexbierum is het biologisch-dynamische akkerbouwbedrijf ‘Waddengeluk’ gevestigd. Hier staan Jurjen en Annechien dag in, dag uit te strijden voor een gezondere, evenwichtigere en eerlijkere voedselketen. Het gaat niet goed met de Nederlandse bodem en daarom zijn boeren als Jurjen en Annechien onmisbaar. Maar wat betekent het nou eigenlijk om biologisch-dynamisch te boeren en waarom is deze manier zo belangrijk voor ons en de wereld om ons heen?

Biologisch-dynamische landbouw, wat houdt dit in?

“Biologisch-dynamische landbouw is een holistische benadering van landbouw die zich richt op het creëren van een evenwichtig en gezond ecosysteem in en op de bodem. Op deze manier helpen wij de natuurlijke kringloop en de bodem zichzelf te onderhouden waarbij al het noodzakelijke en zeer waardevolle leven weer terug keert en aanwezig blijft.” Aldus Jurjen, die vol passie en overtuiging over zijn meesterwerk vertelt.

“Er zijn een aantal aspecten waar wij ons als biologisch-dynamische boeren aan moeten houden, waaronder:

  • Het gebruik van compost en biologische meststoffen in plaats van synthetische chemische meststoffen.
  • Het respecteren van de natuurlijke cyclus en ritmes van de natuur en het integreren hiervan in onze landbouw.
  • Het bevorderen van biodiversiteit op het land door het kweken van verschillende gewassen.
  • Het verbod op het gebruik van synthetische chemische bestrijdingsmiddelen en het beperken van het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Door ons aan deze principes te houden, creëren we een gezonder en evenwichtiger ecosysteem. Hierdoor beschikken zowel de grond als de gewassen die we hierop houden over meer en waardevollere voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zijn voor ons als mens enorm belangrijk en komen we in het huidige dieet wat uit ‘gangbare boodschappen’ bestaat, regelmatig tekort.”

Wat is er op jullie land te vinden?

“De gewassen die wij verbouwen zijn rode en witte kool, broccoli, sjalotten, aardappelen en verschillende soorten `gekke’ bieten. Onze gewassen komen uit de Friese klei, gegroeid met de zilte lucht van de Waddenzee. Ons land is 60 hectare groot en deze hebben wij in 6 blokken verdeeld. Ieder jaar rouleren wij hierop de gewassen zodat de biodiversiteit hoog blijft, dit noem je een bouwplan met vruchtenwisseling.

Omdat wij als biologisch-dynamische boeren geen gebruik maken van bestrijdingsmiddelen, moeten wij er op andere creatieve en evenwichtige manieren voor zorgen dat er geen ziektes of plagen in onze grond of tussen de gewassen terecht komen.

Gelukkig zijn er voldoende natuurlijke mogelijkheden om dit tegen te gaan! Zo houdt de frisse, zilte wind schimmelziektes en luizen op afstand en zorgt de jaarlijkse roulatie van onze gewassen voor minder grondgebonden ziektes. Dit neemt niet weg dat er veel meer werk, zorg en aandacht voor onze gewassen nodig is. Ieder gewas heeft zijn eigen verzorging en verwerking nodig en in de zomermaanden hebben we onze handen vol aan handmatig onkruid wieden.

Wat wij erg belangrijk vinden, is dat de kringloop binnen onze regio goed wordt onderhouden. Dit is, waar wij als biologisch-dynamisch boeren, ook bekend om staan. Daarom draaien wij met onze buren, die een biologisch-dynamische geitenmelkerij houden, in elkaars bouwplan mee. Wij leveren hun het voer voor de geiten en zij geven de mest die van hun geiten komt daarvoor weer terug. Zo blijft de cirkel rond en kunnen we elkaar hierin ondersteunen.”

De toekomst voor biologisch-dynamische boeren

“Wij staan volledig achter dit verhaal en zijn er heilig van overtuigd dat we uiteindelijk met zijn allen uitkomen op de biologische sector”, beaamt Annechien, “Maar wanneer komt de omslag? Om deze noodzakelijke voedsel transitie volledig door te kunnen voeren hebben we mankracht nodig die met ons meevaart en we hopen dat er spoedig meer neuzen dezelfde kant op staan.”

Daarop vult Jurjen aan: “Mensen zijn bang dat biologische voeding te duur is, maar dat is tegenwoordig echt niet meer zo! Onze aardappelen liggen op dit moment bijvoorbeeld in de Poiesz, waar ongeveer dezelfde prijs als voor de ‘gangbare’ aardappelen voor wordt gevraagd. Het is zeker de moeite waard om je als consument te verdiepen in de omschakeling naar biologische voeding, zeker omdat de prijzen tegenwoordig amper meer verschillen en je er voor je gezondheid zoveel meer uit haalt.”

Meer weten?

Ben je enthousiast en wil je meer willen weten over de biologisch-dynamische benadering waarbij tot in de puntjes wordt uitgelegd waarom een gezonde, voedingsrijke bodem zo belangrijk is en hoe biologisch-dynamische boeren dit voor elkaar krijgen? Bekijk dan de documentaires ‘Biggest Little Farm’, ‘Fantastic Fungi’ of ’Kiss The Ground’.