Home » Nieuws » Ambachtelijke Amelander bitterballen

Ambachtelijke Amelander bitterballen

Ambachtelijke-Amelander-bitterballen-dec22

Op één van Fryslâns pittoreske wadden eilanden woont Danny Wijnberg, die samen met zijn vrouw eigenaar en oprichter is van Wad’n Keuken. Deze onderneming is ontstaan vanuit de culinaire kennis en kunde die Danny in de loop der jaren heeft opgebouwd waarbij zijn passie voor lokaal, vers, ambachtelijk en eerlijke producten voorop staat. Wat begon als uitprobeersel in eigen keuken, is inmiddels ontwikkeld tot een succesformule en zijn producten, kroketten en bitterballen, vallen al bij ruim 85 klanten goed in de smaak!

Van chef naar lokale ondernemer

Bij aankomst zijn we blij verrast over de professionele aanpak die Danny, na het draaien van zijn eerste garnalenkroket ruim 9 jaar geleden, heeft toe kunnen passen. We staan voor zijn loods waarin een industriële keuken vol met apparatuur en grote koelingen is geplaatst. Alles is spik en span waaruit we direct opmerken dat Danny over een volle geschiedenis aan horeca-ervaring beschikt. En dat blijkt! “Jarenlang heb ik hier op het eiland als chef, met veel liefde en passie voor dit vak, verschillende keukens aangestuurd. Ook ben ik als manager in Restaurant Dolores werkzaam geweest. Het maken van kroketten en bitterballen bleef mijn aandacht trekken. Na het vaarwel zeggen van de horeca was het voor mij al snel duidelijk dat dit inhield dat ik iets voor mijzelf zou gaan beginnen.”

Het ontstaan van Danny’s receptuur

Danny neemt ons mee naar zijn productieruimte waarbij hij ons het een en ander over het proces vertelt die achter het maken van zijn ambachtelijke bitterballen en kroketten schuilt. “Zo’n 9 jaar geleden ben ik hobbymatig met het maken van mijn eigen kroketten begonnen. Vooral de garnalenkroket trok mijn aandacht. Af en toe schotelde ik ze voor aan vrienden en familie die na een tijd zo enthousiast werden dat ik al snel de vraag kreeg of ik ze ook op bestelling kon maken. Urenlang heb ik, vaak met hulp van vrienden en familie, in mijn eigen keuken kroketten en bitterballen staan draaien. Waar een hoop krokettenmakers mij voor gek voor verklaren is dat we voor iedere smaak ook onze eigen bouillon maken! Hiermee onderscheiden we ons echt van de rest. Op een gegeven moment was de aanvraag zo hoog dat we dit niet meer in deze privé setting konden waarmaken. Vanuit hier hebben we de stap gezet om te investeren in een professionele locatie, degene waar we nu staan en tegenwoordig vanuit werken.” 

Plaatselijke en eerlijke ingrediënten, wat houdt dat in voor Wad’n Keuken?

“Ik vind het als chef erg belangrijk om eerlijke, bewuste en duurzame keuzes te maken wanneer het gaat om de ingrediënten die ik voor mijn producten uitkies en gebruik. Waar mogelijk werk ik samen met boeren, telers en andere leveranciers waarvan ik zeker weet dat ze zich hier ook voor inzetten. Zo heb ik voor mijn oesterzwam bitterbal gekozen voor de oesterzwammen van Fryslân Fungies en komt het rundvlees wat ik gebruik voor de rundvlees variant van Amelander koeien. Deze runderen staan ruim 95% van het jaar buiten te grazen in verschillende beschermde natuurgebieden hier op Ameland en worden op en top verzorgd. En dat proef je!”

En, hoe nu verder?

“We zijn enorm trots op het succes dat we met onze onderneming hebben bereikt en willen hier zo duurzaam mogelijk op voort borduren. Daarom zijn jullie ingeschakeld! Het wordt voor ons te druk om en bezig te zijn met de verkoop, en tegelijkertijd de productie te draaien. Daarvoor hebben we een stabiel tussenstation nodig die onze prachtige producten en het verhaal erachter aan de man kan brengen zodat wij ons kunnen richten op datgeen waar wij het best in zijn: ambachtelijke bitterballen en kroketten maken!” 

Danny, bedankt voor je tijd en aandacht! We hebben zowel van je bitterballen, de rondleiding op het eiland als van je enthousiasme en passie voor je smakelijke producten, erg genoten. Samen gaan we er iets moois van maken, tot snel!

De bitterballen en kroketten van Wad’n Keuken zijn vanaf heden verkrijgbaar in onze webshop. Voor vragen of speciale bestellingen, neem gerust contact met ons op.