CategorieënNieuws en updates

Goud voor Westerleane


Op bezoek bij Westerleane

Vol trots zijn we onderweg naar Geertje van Westerleane en haar boerderij in Terwispel, wiens yoghurt op woensdag 14 september bekroond is tot beste van Noordoost-Nederland! Natuurlijk zijn wij enorm nieuwsgierig naar haar verhaal en hoe ze dit, terecht, voor elkaar gekregen heeft!

Haar knusse en karakteristieke boerderijwinkel staat er spik en span bij. Grote, zwarte koelingen staan tot de nok gevuld en kaarsrecht gespiegeld met al het lekkers aan zuivel wat zij samen met haar team wekelijks vers bereidt. Van vla tot yoghurt, bavarois tot chocolade melk, Geertje heeft alles in huis! Er is duidelijk op te merken dat deze dame haar zaken goed op orde heeft, maar hier is natuurlijk niet alles mee gezegd. Wat maakt het verhaal achter Geertje haar zuivel en haar manier van boeren nou tot de beste zuivel van Noordoost-Nederland?

“In 2004 hebben wij de boerderij van mijn schoonouders overgenomen. Als jonge boeren zaten wij bomvol vernieuwende ideeën over hoe wij het allemaal wel even anders aan zouden gaan pakken. Na jaren vol ervaringen en nieuwe inzichten hebben we besloten om in 2016 een andere richting in te slaan. Zo hebben we o.a. onze veestapel verkleind en kruiden gezaaid in onze weilanden.”

Dit met in het vizier om in de toekomst biologisch of biodynamisch te gaan boeren?

“Nee, we zijn niet van plan om onze werkwijze volledig bio of biodynamisch in te richten. Niet omdat we hier niet in geloven, maar omdat we het zonde vinden om zoveel tijd en energie te steken in alle certificaties terwijl we bepaalde keuzes ook kunnen maken zonder deze stempels. Ik zeg altijd, wij boeren niet biologisch, maar boeren logisch. Met oog voor het welzijn van dier, grond en product waarin wij, voor zover ik met trots kan zeggen, zeker ons steentje bijdragen.”

En wat maakt jullie yoghurt dan de beste van Noordoost-Nederland?

“Tijdens deze keuring wordt, in dit geval de yoghurt, getest op verschillende onderdelen, waaronder smaak en structuur. Uit deze testen hebben wij een score behaald van 93%! Het enige wat ze op te merken hadden was dat er naast de typische yoghurt zuur ook een ander zuurtje aanwezig was. Dit gebeurt vaker en is niet perse verkeerd, maar wordt door experts wel opgemerkt en natuurlijk meegenomen in de beoordeling. Ach, als dat het enige is hebben we alsnog niks te klagen! We zijn ontiegelijk trots met dit resultaat en gaan aan de slag met de gegeven feedback om ons product nog beter te maken.”

Een mooi en sterk verhaal van een boerin met het hart op een goede plek. We zijn onder de indruk en trots dat wij deze verfijnde producten vanuit Boer & Chef mogen aanbieden. Bedankt voor je openheid Geertje, succes en tot de volgende keer!